Herleef het moment

Herinneringen zijn onze dierbaarste schatten. We proberen momenten vast te leggen, in de hoop ze veilig op te slaan en op een dag weer te herleven.

Opdrachtgever
Vrije opdracht

Jaar
2017

Soort
Product

Uitdaging

Onderzoek wijst uit dat geur herinneringen opwekt en ze meer tot leven doet komen dan andere zintuigen. Onze reukreceptoren pikken zeer specifieke aroma’s op en triggeren ons brein. Wij dachten dus: wat als we dit proces om kunnen draaien? Eerst een geur kiezen, dan een moment vastleggen dat je later wilt herleven.

Oplossing

We ervaren dingen omdat er een constante uitwisseling plaatsvindt tussen de neuronen in ons brein. Deze ritmische neurale activiteit wordt ook wel neuronale oscillatie genoemd, of hersengolven, en kan opgedeeld worden in grofweg vijf bandbreedtes in ons bewustzijnsspectrum: van langzame, droomloze slaap tot staten van ontspanning en kalmte, tot alertheid en topprestaties. Net als muziek en kleur zijn hersengolven frequenties die je kunt meten én kunt koppelen aan een bepaalde emotionele staat. Ieder moment zou in theorie exact herhaald kunnen worden als je maar zou weten op welke frequentie je zou moeten afstemmen.

Wij probeerden geuren te creëren die je bewust kon koppelen aan een belangrijk moment in je leven. Daarvoor kozen we drie verschillende emotionele stemmingen: Speels, Intiem en Genezend. Iedere toestand representeerde een specifiek frequentiebereik binnen het spectrum van hersengolven. Dit gegeven was de input voor het ontwerp van de visuele identiteit. Kleuren werden gekozen op basis van de correlerende frequenties en patronen werden gemaakt op basis van een onderzoekstechniek waarmee je akoestiek in kaart kunt brengen. Voor het maken van de geuren werkten we samen met parfummakers en geurspecialisten. Ingrediënten werden gekozen op basis van hun emotionele connectiviteit om zo de perfecte geur te creëren voor het vastleggen van een herinnering binnen die specifieke emotionele toestand.

Resultaat

Het eindproduct is een in beperkte oplage uitgebrachte serie van de drie stemmingen: Speels, Intiem en Genezend. Ieder setje bevat een parfumdispenser om het moment vast te leggen, en een porseleinen olieflesje met een verstuiver om het moment opnieuw te beleven. Revivre: leg het moment vast en breng het opnieuw tot leven.

Wil je praten over unieke ervaringen?

Mail Sophia of laat je telefoonnummer hieronder achter, dan belt ze je zo snel mogelijk.